Pauselijke onderscheiding voor dirigent Sint Jeroenskerk

Foto: noordwijk.nieuws

Noordwijk –  Op Nieuwjaarsdag 2015 ontving de dirigent van het Sint-Jeroenskoor  –  Cees Borger – na afloop van de eucharistieviering uit handen van pastoor Theo Blokland de pauselijke onderscheiding “Pro Ecclesia et Pontifice” (vert. “Voor Kerk & Paus”)  voor zijn 40-jarige verbintenis als dirigent/muzikaal leider van het R.K. Sint-Jeroenskoor.  Eveneens ontving de 85-jarige jubilaris de hoogste onderscheiding van de Gregoriusvereniging voor meer dan 60 jaar betrokkenheid bij de kerkmuziek.

 

Op 1 januari 1975 nam de uit Haarlem afkomstige Cees Borger de leiding in handen van het parochie-herenkoor van de R.K. Sint-Jeroenskerk.  Later werd het herenkoor samengevoegd met het dameskoor en ontstond het huidige Sint-Jeroenskoor.  Cees Borger was bij zijn aantreden al geen onbekende in Noordwijk vanwege zijn regelmatige medewerking als gastsolist bij de Noordwijkse Operettevereniging Mozaiek en Noordzeekoor The Seaside Singers.

Cees Borger en echtgenote 85 jarige Cees Borger met echtgenote

 

Zijn betrokkenheid bij het kerkkoor van Sint-Jeroen gaat verder dan de directie en muzikale leiding van de koren.  Zo adviseert hij het pastoraat over de inzet van kerkmuziek tijdens de eredienst.  Ook coacht (-e) hij zangers en zangeressen met zanglessen en het instuderen van koor-  en solistenpartijen.  Buiten zijn muzikale betrokkenheid bij de eredienst nam hij in 1989 het initatief tot een muzikale ontmoeting na afloop van de jaarlijkse Sint-Jeroensviering,   waarmee hij een nieuwe impuls gaf aan het traditionele patroonsfeest.  Ook verhief hij de uitvoering van “Die Krönungsmesse” van Mozart  tot een jaarlijkse traditie met Pasen.

 

Buiten de  R.K. gemeenschap maakte Cees Borger zich in Noordwijk verdienstelijk met zijn directie over het Operettegezelschap Mozaiek (1988 – 1995) en als initiatiefnemer in 1987 voor het inmiddels traditionele Noordwijks Nieuwjaarsconcert.  Ook begeleidde hij vele zangers en zangeressen met zanglessen en repertoirestudie.  Hieruit ontstond in 1985 het ensemble “Musica ’85”.