WORKSHOP en LEZING bij:

Foto: Pallium Noordwijk

ONTDEK DE KUNSTENAAR IN JEZELF

Ook jij kunt denken als een kunstenaar!

marijegroenewoud

Op woensdag 5 oktober is er van 10.15 – 11.30 uur  gelegenheid om mee te doen met de workshop “Ontdek de kunstenaar in jezelf”. Onder leiding van Marije Groenewoud, creatief therapeute, kan je vrij aan de slag met klei of verf. Het doel van deze workshop is om ruimte in je hoofd te creëren. Waar we als kind nog buiten de lijntjes durfden te kleuren, zijn we als volwassenen door het leven van alledag geconditioneerd. Vaak voelen we ons beperkt door de kaders die door onszelf of anderen zijn opgelegd. Deze ontdekkingsreis naar jezelf maakt de grenzen in je hoofd meer flexibel. Met klei kan een eenvoudig beeldje of voorwerp worden geboetseerd. Voor wie dat te zwaar is, kan met verf intuïtief aan de gang. Enige ervaring is echt niet nodig: iedereen heeft het in zich om iets moois te maken.

Kom ook op woensdag 5 oktober om 10:15 uur naar Palliam, Nieuwe Zeeweg 75 in Noordwijk. Een vrijwillige bijdrage voor de materiaalkosten is welkom. Degene die uitsluitend een kopje koffie wil komen drinken, is vanzelfsprekend ook van harte welkom!

 

ARCHITECT EN FILOSOOF IN MONNIKSPIJ

De eigen wetten van Dom Hans van der Laan over architectuur

pallium-monnik

Op vrijdag 7 oktober geeft Jos Kooren vanaf 20:00 uur een lezing over Dom Hans van der Laan (1904 – 1991). Deze architect, filosoof en Benedictijner monnik had bijzonder uitgesproken ideeën over de relatie tussen mens, natuur en architectuur. Kenmerkend voor zijn werkwijze is dat hij uitgaat van de eigen directe ervaring en niet door andere stijlen. Wat de mens maakt wordt als het ware teruggegeven aan de natuur. Van der Laan besloot op een gegeven moment zijn architectuurstudie in Delft af te breken om in 1927 in te treden bij de Benedictijnen in Oosterhout. Daar mocht hij liturgische voorwerpen ontwerpen: van kazuifel tot kerkbank. Later werden dat kerkelijke gebouwen en zo werd de monnik alsnog architect. Hij werd een van de leidende figuren van de Bossche School. Zijn theorieën over getalsmatige verhoudingen in de bouwkunst, onder andere over het plastisch getal, hadden een grote invloed op latere architecten. Zijn zoektocht naar de universele waarden van architectuur vind je op tal van plekken nog terug.

Geïnteresseerd om meer over deze veelzijdige monnik te horen? Kom dan op vrijdag 7 oktober van 20:00 tot 22:00 uur naar Palliam, Nieuwe Zeeweg 75 in Noordwijk. Inschrijven kan via www.palliam.nl

De toegangsprijs bedraagt € 5,-.