Water Lilies by Monet: The Magic of Water and Light

Foto: de Muze

Toen de voormalige Franse premier George Clemenceau naar Giverny ging, vond hij diverse doeken in de kelder van het huis waar hij te gast was. Op vele waren exotische bloemen te zien welke voor het eerst te aanschouwen waren geweest op de Wereldtentoonstelling in Parijs, 1889. De tuin, de vijver en de schilderijen die het huis in Giverny uniek maken zijn alle werken van de Vader van het Impressionisme: Claude Monet. En die bloemen met de weelderige bladeren, drijvend op het oppervlak, hun wortels in het modderige water, zijn nénuphar, maar voor Monet zullen ze altijd en bovenal Nymphéas blijven…waterlelies.

De film doet ons ontdekken hoe Claude Monet zijn depressie overwon die hem bijna het schilderen deed opgeven en we zien tevens hoe hij zich met hart en ziel inzet om zijn meest kolossale werk tot stand te brengen: Le Grand Décoration. Gigantische panelen die zijn waterlelievijver uitbeelden en die de kijker een gevoel geven zich te verliezen in een atmosfeer van sereniteit en vrede.

De loop van de rivier de Seine volgend, te beginnen met Le Havre waar Monet het eerste deel van zijn artistieke leven doorbracht, gaan we stroomopwaarts naar de andere steden en dorpen waar hij woonde, om te laten zien hoe innovatief, radicaal en modern zijn benadering van kunst was en hoe krampachtig zijn eeuwige zoektocht naar water: Poissy, Argenteuil, Vétheuil en Giverny. Hier, in de afzondering van zijn tuin, terwijl de bommen van de Eerste Wereldoorlog vielen, joeg Monet obsessief zijn droom van eeuwige glorie na en schilderde hij onvermurwbaar zijn werk van verzet en vrede. In Parijs, in het Musée de l’Orangerie, werden zijn verwachtingen eindelijk gerealiseerd in de schitterende ovalen zalen die hij zelf ontworpen had. Daar, in mei 1927, opende zijn vriend Clemenceau het museum dat gewijd was aan La Grand Décoration.

Helaas was Claude Monet vijf maanden eerder gestorven. Hij zou zijn werk nooit compleet zien, noch zou hij de impact kennen die het had op het publiek. Maar Monets meest gewaagde werk, waaraan hij de laatste twaalf jaar van zijn leven had gewerkt en al zijn energie had besteed, werd met afschuw door de Fransen ontvangen. Slechts 30 jaar later zouden Monets Waterlelies een nog grotere vijver oversteken, de Atlantische Oceaan, en de Verenigde Staten veroveren, samen met al zijn andere werk. Zo werd het succes van een buitengewoon genie dan eindelijk bestendigd – en dit keer voor eeuwig.

Maandag 4 en 18 februari 2019, aanvang 11.00 uur. De plaatsbewijzen kosten € 6.25. De theaterbalie van De Muze is geopend en telefonisch bereikbaar op:
maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur,
maandagavond van 18.00 uur tot 21.00 uur,
zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur en één uur voorafgaand aan elke voorstelling.

Telefonisch reserveren is mogelijk via 071-3646226. Via de website kunt u met IDEAL online kaarten kopen. Voor online of telefonisch reserveren wordt € 1,00 extra per plaatsbewijs in rekening gebracht. De Muze is gelegen aan het Wantveld 2 in Noordwijk aan Zee. Voor meer informatie: www.demuzenoordwijk.nl

Kaarten zijn ook te koop bij van der MEER/Het Cultuurcafé (De Keuvel 1, Noordwijk) en VVV Noordwijkerhout (Dorpsstraat 8, Noordwijkerhout).

Iedereen die op de hoogte wil worden gehouden van de voorstellingen en activiteiten in de Muze, kan zich aanmelden voor de mailing via de website www.demuzenoordwijk.nl