Meer ouders kunnen schoolgeld niet betalen

Foto: noordwijk.nieuws

Steeds meer kinderen moeten een schoolreisje of muziekles missen omdat hun ouders dat niet kunnen betalen.

Een groeiend aantal ouders kan de onderwijskosten niet meer opbrengen. Dat blijkt volgens het AD uit cijfers van de Stichting Leergeld, waar ouders die weinig te besteden hebben kunnen aankloppen. Vorig jaar steeg het aantal aanvragen bij de stichting met 30 procent ten opzichte van 2013.

Veel scholen dwingen ouders om een ouderbijdrage te betalen, terwijl die officieel vrijwillig is. De bedragen lopen uiteen van enkele tientjes tot over de 1000 euro per jaar.

Onder druk gezet
Zaken als rekenmachines, iPads en laptops mogen niet verplicht worden gesteld. Maar uit de voorlopige resultaten van een enquête onder honderden ouders blijkt dat 41 procent aangeeft dat de school hen verplicht om geld over te maken. En dat terwijl 29 procent zegt het geld echt niet te kunnen missen.

Volgens directeur Gaby van den Biggelaar van Stichting Leergeld worden ouders vaak onder druk gezet. “12 procent van de kinderen leeft onder de armoedegrens. Dat zijn 2 à 3 kinderen per klas.”

ZIE OOK: Eén op de tien huishoudens is arm

In 2013 klopten 59.033 ouders bij de Stichting Leergeld aan. Vorig jaar waren dat al 76.468 ouders. Leergeld werkt met 78 lokale stichtingen en helpt kinderen tussen de 4 en 18 jaar.

Bron: AD/RTL