TheaterHuis & Cultuurcafé in nieuwe samenwerking Zondagmiddag Matinee’s

Foto: noordwijk.nieuws
Zondagmiddag 25 januari is zijn Inez van Dullemen en Erik Vos speciale gasten in Het Theaterhuis bij de Zondagmiddag Matinee.
Eens per maand organiseren Het Cultuurcafé Noordwijk en Het Theaterhuis een  zondagmiddagmatinee met speciale gasten die een link leggen tussen literatuur en theater.
vandullemen.vos 
 
Inez van Dullemen en Erik Vos in het TheaterHuis: Een wonderlijk gebeuren,uitzonderlijk ook, want eigenlijk treden ze nog maar zelden op. Ze voelen zich niet zo jong meer (samen zijn ze 174 jaar) maar allebei werken ze nog. Inez schreef 26 boeken, werd vele malen bekroond (o.a. de Anna Bijns prijs en de Campert prijs) en Erik kreeg -naast de oeuvreprijs- vele buitenlandse onderscheidingen. Waarom is het zo bijzonder dat ze samen naar Noordwijk komen ? Dat heeft te maken met Martine Zeeman, die jarenlang met beide kunstenaars is bevriend en vele malen Erik geassisteerd heeft bij zijn regies.
Maar ook zijn beide kunstenaars trots op wat Noordwijk presteert op het gebied van kunsten en verrast door het unieke theatertje in de Voorstraat en de nationale en internationale schrijvers en muzikanten die men kan ontmoeten in Het Cultuurcafé.
 
Ze zullen vertellen over wat hun zoveel jaren bezield heeft. Voor zowel de schrijfster als de regisseur is de tweede wereldoorlog een pijnlijke maar ook rijke bron van inspiratie. Vaak vlogen ze weg uit ons land, niet alleen om de burgerlijkheid te ontvluchten, eerder om het avontuur aan te gaan met onbekende werelden. Inez schreef er talloze bekroonde reisboeken over, Amerika, Mexico (een lievelingsland voor haar), Alaska, Kenya, India, Japan en steeds stond centraal het gevoel van verwondering.
Dit laatste is tevens uitgangspunt in het werk van de regisseur. Niet alleen verdiept hij zich in thema’s die de klassieke schrijvers ons aanreiken, eerder probeert hij op het toneel zichtbaar te maken wat andere volken heeft bezield, welke Goden ze hadden en wat die voor hen betekenden, welke passie hen dreef. Zijn bekendste schepping is het nu al meer dan veertig jaar bestaande Appeltheater in Den Haag dat een bron van inspiratie is geweest voor veel acteurs en actrices en voor meer dan een miljoen bezoekers….In zijn laatste boek Herinneringen van een regisseur, een wereld van beeld en verbeelding doet hij daarvan verslag.
Uitzonderlijke mensen zijn deze twee: door hun intensiteit van leven en hun vermogen jong te kunnen blijven en altijd opnieuw creatief en nieuwsgierig naar wat er vandaag gebeurt in deze verwarrende maar uiterst boeiende tijd.
 
Een ieder is welkom zondagmiddag 25 januari om 15.00 uur in Het TheaterHuis Voorstraat 14 Noordwijk.  Toegangskaarten (€ 10,-) zijn verkrijgbaar bij Het Cultuurcafé/Boekhandel van der Meer of via [email protected]071-3613073.
Foto Van Dullemen/Vos: Deen van der meer