Feestelijke opening gerestaureerde Oude Jeroenskerk Noordwijk

Toren oude Jeroenskerk
Toren oude Jeroenskerk
Foto: noordwijk.nieuws.nl

Op 22 september 2015 om 15.00 uur is de feestelijke opening van de gerestaureerde toren van de Oude Jeroenskerk in Noordwijk. Met behulp van financiële steun door de Provincie en de gemeente Noordwijk is de toren in oude glorie hersteld. Restauratieaannemer Schakel & Schrale, onderdeel van BAM, heeft de herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

In oude glorie hersteld

De kerk was onderhevig geweest aan sterke weersinvloeden. De heersende westenwinden voerden zout aan dat reageerde met de oude mortel. Ook de stenen, die destijds gemaakt zijn in kleigroeves rond Noordwijk, hadden veel te lijden gehad. Een mooie uitdaging voor de in monumenten gespecialiseerde restauratie-aannemer Schakel & Schrale. Vele stenen zijn werden door deskundige handen voorzichtig en alleen waar nodig verwijderd en vervangen door hergebruikte en nieuw gebakken kloostermoppen die de oude kleuren van de kerk heel mooi benaderen.

De torenspits kreeg ook een onderhoudsbeurt: Het uurwerk is gecontroleerd, schilderwerkzaamheden zijn uitgevoerd, het leiwerk en de klimhaken zijn waar nodig vervangen. Ook zijn de muurankers en de ijzerwerken behandeld. Met de terugplaatsing van de vergulde bol en de leeuw op de torenspits was de restauratie compleet.

Rondleiding

Vanaf eind september staan de enthousiaste gidsen van de Torenklimcommissie weer voor u klaar voor een rondleiding in de gerestaureerde toren, die weer tientallen jaren de elementen kan trotseren. Door een schenking konden vier verrekijkers aangeschaft worden, die u een prachtig uitzicht bieden vanaf de toren.