RIJPSTRA’S ONDERGANG! Het lot van een burgemeester in oorlogstijd.

Foto: noordwijk.nieuws.nl

Dinsdagmiddag 3 mei, aan de vooravond van de Nationale Herdenkingsdag 4 mei,  ontvangt Wilma Gudmundsson in het radioprogramma Bij Wilma de nazaten van oud-burgemeester Rijpstra.

Afgelopen maand verscheen het boek Rijpstra’s Ondergang, geschreven door diens achterkleinzoon Arend Hulshof. Het verhaal over de oud-burgemeester van Zelhem Johannes Rijpstra die in 1944 door de SD is opgepakt en omkwam in het Duitse concentratiekamp Neuengamme. Johannes Rijpstra is de grootvader van de huidige burgemeester van Noordwijk, Jan Rijpstra, die vandaag samen met auteur  Arend Hulshof aanwezig is.

Arend Hulshof, journalist en hoofdredacteur van Wordt Vervolgd,  onderzoekt waarom zijn overgrootvader op het ene moment Duitse bevelen opvolgde, om er op een ander moment tegen in te gaan. Is de postume verering van Rijpstra wel terecht? De dilemma’s van een burgemeester in oorlogstijd. Arend Hulshof sprak in juni 2015 over zijn overgrootvader in een speciale NPO-uitzending De erfenis van Anne Frank.

Een ieder is welkom bij het interview op het podium van Het Cultuurcafé dinsdagmiddag 3 mei. De toegang is vrij, wel graag even reserveren viawww.hetcultuurcafe.nl of 071-3613073. De uitzending bij Wilma begint om 16.30, het interview zal om 17.00  uur plaatsvinden.

logocultuurcafé