NWS zet vaart achter energiebesparing

Foto: NWS

De Noordwijkse Woningstichting (NWS) zet vaart achter het energiezuiniger maken van haar bezit. Alle vrijkomende huizen worden in het vervolg direct geïsoleerd voordat de nieuwe huurder erin trekt. Bestaande huurders krijgen een persoonlijk aanbod op maat om hun woning met een aantal maatregelen comfortabeler en duurzamer te maken.

De NWS streeft ernaar om in 2020 haar hele woningbestand gemiddeld te voorzien van Energielabel B. Om dat te bereiken is de corporatie in 2014 begonnen met de actie ‘Energiebesparen, dat levert wat op!’. Er was een inhaalslag te maken. Zo’n 55 procent van de huizen had op dat moment nog de Energielabels C en D.

Nu het effect van die campagne na anderhalf jaar wat minder wordt, schakelt de woningstichting een tandje bij. Dat gebeurt door vrijkomende huizen actief onder handen te nemen, maar ook door bestaande huurders voor te rekenen met welke aanpak ze hun huis energiezuiniger en comfortabeler kunnen maken. Dat levert voor hen ook financieel wat op. De kosten van de maatregelen worden weliswaar verwerkt in de huur, maar de opbrengsten zijn in de regel flink hoger.

Huurders van de NWS kunnen kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen, isolatie en het vervangen van een verouderde cv-ketel door een zuinige HR-combiketel. Hoeveel een individuele bewoner kan besparen hangt niet alleen af van het pakket maatregelen dat wordt gekozen, maar ook van het stookgedrag en de manier waarop met elektriciteit wordt omgesprongen.

Ook bij planmatig onderhoud kijkt de NWS naar mogelijkheden om energie te besparen. Zo worden oude dakkappen vervangen door nieuwe exemplaren met een veel hogere isolatiewaarde. Bij het plaatsen van nieuwe kozijnen wordt enkel glas vervangen door HR++-glas.

In 2015 kregen 25 woningen van de NWS zonnepanelen, werden 56 HR-ketels geplaatst en is bij 58 huizen isolatie aangebracht in de spouw, de vloer of het dak. Daarnaast is bij 8 woningen enkel glas vervangen door HR++ glas.