EXPOSITIE “DE ZORGZAME SAMENLEVING”   

Foto: Maria ter Zee kerk

 

Noordwijk – Noordwijkerhout – Teylingen  –    In Maria ter Zee,  het Centrum voor Geloof en Cultuur,  zal er van 9 juli tot en met 13 november a.s. een expositie zijn te bezichtigen, die de titel zal dragen “De Zorgzame Samenleving”.  De expositie wordt georganiseerd in het licht van het Heilig Jaar 2016,  dat door Paus Franciscus is uitgeroepen tot Heilig Jaar van Barmhartigheid.  Aan de samenstelling van de expositie wordt bijgedragen door verschillende instellingen,  die de zorg in de samenleving,  ofwel “de gezichten van barmhartigheid” vertegenwoordigen.  Initiatiefnemer en coördinator van deze expositie is Piet van der Ploeg,  die in 2015 ook de expositie “Vrijheid” organiseerde.  Piet van der Ploeg is bekend als icoonschilder en –docent in Noordwijk.  

De expositie zal bestaan uit iconen, schilderijen, foto’s en werken van kinderen,  die de zorg in de samenleving en de vele vrijwilligers die zich hiervoor inzetten,  uitbeelden.  Geïnspireerd door de “Zeven Werken van Barmhartigheid” (Mattheus 25,  35-36) zullen verschillende onderwijs- en zorginstellingen kunstwerken inzenden.  Zo worden er inzendingen verwacht van leerlingen en docenten van de Scholengemeenschappen Leeuwenhorst en Northgo,  begrafenisonderneming “Sint-Barbara”,  bewoners van de ’s Heeren Loo (Paspartoe) en de penitentiaire inrichting Zoetermeer. Daarnaast zullen ook individuele schilders, icoonschilders en een fotograaf bijdragen aan deze tentoonstelling.  

Zeven Werken van Barmhartigheid

De barmhartigheid ofwel de zorg voor anderen worden verwoord in het Evangelie van Mattheus,  hoofdstuk 25.  Kort samengevat zijn dit de volgende zeven handelingen :   de hongerigen eten geven,  de dorstigen laven,  de naakten kleden,  de zieken verzorgen,  de gevangenen bezoeken,  de vreemdelingen herbergen en de doden begraven.   Vele kunstschilders hebben zich laten inspireren door dit thema.  Ook de Noordwijkse kunstschilder Daniël Tavenier, wiens werken eveneens zijn te zien tijdens de expositie.

De expositie wordt zaterdag 9 juli a.s. officieel geopend door de Noordwijkse Wethouder van Zorg,  mevrouw Marie-José Fles. Daarna is de expositie elke werkdag te bezichtigen van 09.30 – 11.30 uur. Op zaterdag en zondag van 13.00-16.30 uur.  De expositie is vrij te bezichtigen tot en met 13 november 2016 in Maria ter Zee, het Centrum voor Geloof en Cultuur,  Nieuwe Zeeweg 73 te Noordwijk aan Zee.  

 

Heilig Jaar van Barmhartigheid 2016

Het jaar 2016 is door Paus Franciscus uitgeroepen tot extra “Heilig Jaar van  Barmhartigheid”.  Normaal gesproken is er eenmaal in de 25 jaar een Heilig Jaar.  Het laatste Heilig Jaar was in 2000.  Het Heilig Jaar 2016 markeert ook de  vijftigste verjaardag is van de afsluiting van het Tweede Vaticaans Oecumenisch Concilie (1962-1965).  

In de Parochie Sint-Maarten wordt gedurende het jaar tijdens verschillende activiteiten aandacht besteed aan het Heilig Jaar. Centraal hierin staan de “Zeven Werken van Barmhartigheid”,  die op schilderdoek zijn uitgewerkt door de Noordwijkse kunstschilder Daniël Tavenier.  In de R.K. Sint Jeroenskerk in Noordwijk zal van 22 augustus tot 4 september 2016 een Deur van Barmhartigheid worden geopend.  Het bisdom heeft hier een speciale toestemming voor gegeven gezien de status van bedevaartskerk.