Peilingbureau’s zagen de winst van VVD niet aankomen

Foto: prendid.nl
De verkiezingsuitslag is bekend en de eerste voorzichtige formatiegesprekken worden al gevoerd. Maar hoe hebben de verschillende peilingbureau’s het gedaan?
Ipsos had bijna 90% goed
De beste opiniepeiler was Ipsos. Zij voorspelden in hun laatste peiling 134 zetels correct. Peilingwijzer neemt een gemiddelde van de andere opiniepeilingen en kon op deze manier 132 zetels goed voorspellen. Geen van de peilingbureau’s heeft het grote aantal zetels voor VVD aan zien komen en de meesten voorspelden meer zetels voor PVV.
Meespelen met de grote jongens
Prendid is nog maar twee maanden live en zij zijn tevreden met het huidige resultaat. Zij verwachten over een jaar een groep deskundige voorspellers te hebben die begrijpen hoe het spelletje werkt. Marco van Schaardenburgh: “Mooi dat we ons kunnen meten met een erkende opiniepeiler als EenVandaag. Bij de volgende verkiezingen spelen we zeker mee met de grote jongens.”
Wisdom of the Crowd
Prendid is een prediction market en gaat uit van de Wisdom of the Crowd. Een grote groep mensen heeft meer kennis dan een individu. Bij Prendid doen mensen voorspellingen over toekomstige gebeurtenissen en het gemiddelde van deze voorspellingen is een Prendid-voorspelling. De laatste weken was veel aandacht voor de verkiezingen Tweede Kamer.