Dodenherdenking op Woonzorgpark Willem van den Bergh

Foto: Willem Krol

Zoals ieder jaar werd er ook nu weer op 4 mei een herdenking gehouden bij het oorlogsmonument op de Pianolaan. Ook hier, op woonzorgpark Willem van den Bergh, heeft de oorlog zijn sporen nagelaten.  

Zo werden Samuël van der Kloot, Rebecca Opdenberg en Robert Zodij, bewoners van de Willem van den Bergh, gedood omdat ze joods waren. Daarnaast kwamen Jacob Juch en Johannes Molegraaf, medewerkers van de Willem van den Bergh, om het leven nadat zij zich verzet hadden tegen het Duitse regime.

Tijdens de herdenking was er een korte toespraak door locoburgemeester van den Berg uit Noordwijk. Na het blazen van ‘het taptoesignaal’ herdachten we de oorlogsslachtoffers in stilte. Daarna werd het Wilhelmus gezongen en was er voor alle aanwezigen de gelegenheid om bloemen neer te leggen. Een aantal muzikanten van Crescendo en Harpe Davids verzorgden samen de prachtige muzikale invulling van deze herdenking.

Het samen met cliënten, medewerkers en belangstellenden stil staan bij het leed dat door de oorlog veroorzaakt wordt, en het herdenken van de slachtoffers, maakte diepe indruk. In de stilte van het moment hoorde je de vogels fluiten en waren wij ons bewust van de vrede waarin wij vandaag de dag mogen leven. Daarvoor zijn wij allen die voor onze vrijheid hebben gestreden dankbaar.

We willen hen niet vergeten.

Evenals voorgaande jaren spraken we opnieuw de wens uit: ‘Nooit meer oorlog… God geef ons vrede’