Burgerinitiatief blijkt open zenuw!

Foto:

PUUR NOORDWIJK dwingt coalitiepartners stevig in het gareel ten aanzien van het burgerinitiatief. Dat dit een partij als D66 voor een dilemma stelt moge blijken uit de reactie van haar fractievoorzitter. LEES VERDER….Aan de inmiddels ruim 2.400 steunbetuigingen aan het burgerinitiatief van Noordwijkers Hans Stol en Alexandra Dik lijkt PUUR NOORDWIJK geen enkele boodschap te hebben. Sterker nog, het lijkt er op dat zij haar coalitiepartners nog aardig in het gareel heeft weten te schoppen.

Het eclatante succes van het burgerinitiatief, waarin steun wordt betuigd aan de bouwplannen van de Hotels van Oranje deert de partij dat haar mond vol heeft over transparantie geenszins. De tekst van het burgerinitiatief, onderschreven door de ruim 2.400 Noordwijkers laat echter niets te raden over: ‘Ja, ik steun dit dit burgerinitiatief en daarmee de plannen van de Hotels van Oranje. De gemeente moet doorpakken’

D66 Noordwijk maakt het overigens het bontst van alle partijen. In de mondelinge bijdrage tijdens de afgelopen raadsvergadering spreekt fractievoorzitter van deze eenmansfractie, Koen van Asten de navolgende volzin uit: ‘Voorzitter, wij steunen het ons voorgelegde concept-besluit met betrekking tot dit burgerinitiatief, met inachtneming van het mede door ons ingediende amendement, en wij verzoeken het college om deze initiatiefgroep geïnformeerd te houden over het verdere proces.
In een direct daarop volgend persbericht schrijft Van Asten nogmaals dat D66 het Burgerinitiatief inzake de bouwplannen van de Hotels van Oranje steunt. Echter in de laatste alinea schrijft Van Asten: ‘Tot slot een formeel punt: Het amendement is geen wijziging van het burgerinitiatief, want dat kan natuurlijk niet. Het amendement betekent wel een aanpassing van het raadsbesluit over dit burgerinitiatief‘. 
Het lijkt erop dat D66 Noordwijk in twee kampen verdeeld is. Het ene kamp, onder leiding van campagneleider Hans Bakker en afdelingsvoorzitter Nico van der List en het andere kamp onder leiding van ‘zegt u het maar…’.
Een vergelijkbaar artikel in het Leidsch Dagblad van vandaag heeft als ‘kop’: Splijtzwam aan zee’ en misschien is dat niet eens zo’n rare omschrijving. Aankomend burgemeester Jan Rijspstra staat dan ook nog een mooie taak te wachten….