Binnenkort gratis WIFI in héél Noordwijk?

Foto: EU

De Europese Commissie zet zich in voor gratis wifi in alle Europese gemeenten, voor zowel inwoners als bezoekers, op openbare plaatsen zoals parken, pleinen, overheidsgebouwen, bibliotheken, ziekenhuizen, musea enz. Het plan heet WiFi4EU.

Om te beginnen (2017-2019) trekt de EU voor WiFi4EU een bedrag van 120 miljoen euro uit. Daarmee subsidieert ze de installatie van geavanceerde wifi-apparatuur op centrale locaties.

Wie heeft hier baat bij?

Alle Europeanen en dus óók alle Noordwijkers

De WiFi4EU-subsidies worden geografisch gespreid, zodat zowel inwoners als bezoekers van duizenden gemeenten overal in de EU snel draadloos online kunnen.

  • Minimaal 6.000 tot 8.000 gemeenten
  • Tot wel 50 miljoen aansluitingen per dag

Openbare instanties

De WiFi4EU-regeling staat open voor organisaties met een openbare taak, denk aan gemeenten, bibliotheken ziekenhuizen enz. De EU-subsidie dekt de kosten van de apparatuur en installatie (van de internettoegangspunten). De gemeente of organisatie betaalt het internetabonnement en het onderhoud.

De EU moedigt lokale overheden ook aan om hun eigen digitale diensten te promoten, zoals e-overheid, e-gezondheidszorg en e-toerisme.

Gemeente moet natuurlijk wel eerst Subsidie aanvragen voor WiFi4EU

De subsidieregeling voor WiFi4EU-subsidie is simpel gehouden, zonder bureaucratische rompslomp: online aanvragen, betaling via vouchers en eenvoudige controles.

Zodra het Europees Parlement en de Raad van ministers de WiFi4EU-regeling hebben goedgekeurd (naar verwachting in 2017), zal de Commissie de eerste oproep lanceren. De projecten worden behandeld volgens het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt”. Wie subsidie wil, moet komen met een plan om wifi te brengen naar plaatsen waar dat nog niet (door de overheid of een bedrijf) wordt aangeboden.