Discussieavond over het klimaatakkoord!

Foto: Overheid

De eerste bijeenkomst van de Stichting Noordwijkse Liberale Kring in 2017 zit er al weer op. Jan Rijpstra en Gerrit Goedhart gaven een goede inkijk in de achtergronden en het proces van een nadere samenwerking tussen Noordwijk en Noordwijkerhout. We zijn benieuwd hoe het verder gaat.

Onze volgende bijeenkomst vindt plaats op 24 maart, zoals eerder is aangekondigd. We hebben dit keer een thema waar veel Noordwijkers zich de afgelopen jaren mee bezig hebben gehouden. Namelijk windmolens! Kees le Pair zal op 24 maart a.s. (vanaf 17.00 uur) in het Alexander Hotel te Noordwijk aan Zee  met ons praten over wetenschap, liberalisme en het klimaatakkoord.

Prof. Kees le Pair

De afgelopen jaren heeft het klimaatakkoord voor veel onrust gezorgd in Noordwijk. De windmolens komen als een hekwerk voor de kust, en de pogingen om deze verder weg, uit het zicht, te krijgen, lijken te stranden.

Over het klimaatakkoord en liberalisme willen we in discussie gaan met een expert op het gebied van energie. Wat is fictie, wat is realiteit, en hoe reageert de politiek op de wetenschap? Dit zijn onder meer onderwerpen die aan de orde komen. Op 12 december stemden de bijna 200 deelnemers in met een nieuw bindend klimaatakkoord. Daarmee moet de uitstoot van broeikasgassen worden teruggedrongen en de opwarming van de aarde worden beperkt tot maximaal 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde. Er lijkt een brede consensus te bestaan over de relatie tussen de uitstoot van broeikasgassen en de temperatuur op aarde.

Maar niet iedereen is het daarover eens en ook niet over de effectiviteit van de alternatieve bronnen voor energie. Wetenschap is niet meer onomstreden! Prof. dr. Kees le Pair studeerde natuurkunde in Leiden. Na een korte loopbaan als onderzoeker bestuurde hij gedurende de rest van zijn werkzame leven natuurkundig en technisch onderzoek in Nederland. Hij trad hij in 1968 toe tot de directie van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie, FOM. Hij werkte ook enige tijd bij de National Science Foundation in Washington. In 1981 werd de Technologiestichting STW opgericht waarvan de eerste directeur was tot aan zijn pensioen in 1999.

In een van zijn nevenfuncties hield hij voor verschillende Europese landen toezicht op grote research projecten van Philips, Siemens en andere elektronica giganten, die met overheidssteun plaatsvonden. Die projecten deden in omvang niet onder voor het Manhattan- of het Apollo-project.

Daarnaast was hij ook lid van de Algemene Energieraad en lid van de Raad voor het Defensieonderzoek. Een van de alternatieve bronnen voor energie zijn de windmolens. Volgens veel wetenschappers leveren de windmolens geen echte bijdrage aan duurzame energie. Een van hen is Kees le Pair, die met andere wetenschappers, aantoont dat de bijdrage van de windmolens niet de moeite waard is. Een van zijn uitspraken: iedere windmolen niet geplaatst is winst voor de maatschappij!!

Plaats

Alexander Hotel, Oude Zeeweg 63, 2202 CJ NOORDWIJK

Programma

17.00 – 17.15 Inloop en koffie

17.15 – 18.00 Inleiding Kees le Pair

18.00 – 18.30 Discussie

18.30 – 19.30 Borrel met hapje

Wij hopen u te ontmoeten bij deze bijeenkomst van onze Stichting. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor donateurs van de Stichting, hun partners en overige belangstellenden. Van de laatste twee categorieën wordt een bijdrage van 40 euro gevraagd, dit is inclusief de borrel en hapje. Graag vernemen wij via e-mail van u of u aanwezig bent bij deze bijeenkomst en of u ook wilt deelnemen aan het gemeenschappelijke diner na afloop (voor eigen kosten).

Met vriendelijke groet,

Het bestuur van de Stichting Noordwijkse Liberale Kring

Hans Stol (voorzitter)

Hans van Weezel (secretaris)

Piet van Wegen (penningmeester)