Rechtbank Den Haag stelt Hotels van Oranje in het gelijk

Foto:

In de herfst van 2013 wilde het College van Burgemeester en Wethouders twee dwangsommen innen bij Beach Club O aan de Koningin Wilhelmina Boulevard.Onterecht, zo vond het strandpaviljoen en stapte naar de rechtbank. De rechter oordeelde afgelopen week dat de handelswijze van B&W strijdig is met het grondbeginsel van rechtszekerheid. Beach Club O verklaart bij monde van haar algemeen directeur, Jaap Liethof, tevreden te zijn, maar dat hij daarbij niet staat te juichen.


De kwestie tussen het strandpaviljoen en de gemeente stamt al uit 2012. Toen bleek bij inspectie dat Beach Club O optimaal gebruik had gemaakt van de ruimte tussen het duin en de paviljoenvloer. Deze ruimte was overigens gebouwd met vergunning van Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Rijnland én de gemeente Noordwijk. Echter, de gemeente zag een probleem in het gebruik van deze kelder.
Teveel nut
Behalve de gebruikelijke opslag voor strandstoelen, was hiet bijvoorbeeld ook een complete toiletruimte en een loketverkoop voor op het strand. Van de gemeente Noordwijk moest Beach Club O de kelder reduceren tot 40 vierkante meter opslag; de rest diende “kruipruimte” te worden. Waarom? Van het bestemmingsplan mag een paviljoen maar één exploitatielaag hebben. Volgens de gemeente benutte Beach Club O de kelderlaat teveel.
Geen antwoord, wel dwangsom
Beach Club O kreeg een maatregel opgelegd. Tal van zaken (deuren, een goederenlift, toiletten) moesten weer verwijderd worden. Het strandpaviljoen voldeed hieraan. Maar volgens de gemeente was dit niet genoeg. Wat er precies nog meer gedaan moest worden, vermeldde de maatregel niet. Beach Club O stelde hier vragen over, maar kreeg geen duidelijk antwoord. Ook de vraag “Wat is juridisch gezien dan een kruipruimte?’ bleef onbeantwoord. Wel kwam er een dwangsom. En daarna nog een dwangsom.
Rechter eist duidelijkheid
Deze gang van zaken zinde de rechtbank niet. Gemeenten mogen wel een bestemmingsplan handhaven. Ook Noordwijk inzake de kelder van Beach Club O. Maar de ondernemende burger hoeft niet zelf uit te vissen, wanneer het de gemeente wel of niet zint wat een burger tot stand brengt. De gemeentelijke maatregel is nu ongegrond verklaard, inclusief de opgelegde dwangsommen.
“Kruipruimte-ruzie”
Directeur Liethof verwacht dat het gedoe nu voorbij is:  “Blij met de uitspraak? Eerder tevreden. Echt, ik sta niet te juichen, als wij gelijk krijgen in zoiets als een kruipruimte-ruzie.
Noordwijk concurreert als geheel met andere badplaatsen. Niet alleen in Nederland, maar ook in West-Europa. Buiten Noordwijk lachen ze, als wij aan dit soort dingen onze energie moeten besteden. Het is verspilling van tijd en geld.”