PAASFEEST IN MOZARTTRADITIE

Foto: noordwijk.nieuws.nl

Noordwijk –  Pasen is in de rooms-katholieke traditie het meest betekenisvolle feest van het jaar.  Witte Donderdag,  Goede Vrijdag en Pasen markeren een intense beleving van de laatste levensdagen van Christus,  die de basis vormen van de christelijke geloofsbeleving. De parochiekern van Sint Jeroen en Maria ter Zee heeft een uitgebreid Paasprogramma in de beide kerken van de parochiekern, verspreid over deze dagen.  Het hoogtepunt wordt gevormd door de traditionele viering van het Hoogfeest van Pasen op Eerste Paasdag 5 april in zowel de Sint Jeroenskerk als de Maria ter Zeekerk om 10.00 uur.

In de Maria ter Zeekerk is de feestelijke Eucharistieviering met zang door het Maria ter Zeekoor. Zij zingen de  “Mass in D” van Patrick Hopper en werk van Tchaikovsky. Celebrant is Monseigneur De Kok. In de Sint Jeroenskerk wordt tijdens de paasviering – zoals jaarlijks gebruikelijk – de uitvoering verzorgd van “Die Krönungsmesse”  (Missa 14 in C-dur) van W.A. Mozart.  Solisten zijn Margreet Groenewoud (sopraan),  Marlene van Leeuwen (alt),  Frans de Lincel en Wim van Schie (tenor) en Arie Caspers en Jos van Graas (bas).  Aan het eind van de viering wordt het “Halleluja” uit “The Messiah” van G.F. Händel gezongen.  Het Sint-Jeroenskoor o.l.v. Cees Borger is voor deze gelegenheid uitgebreid met een groot aantal projectzangers. Voorganger is Pastoor Theo Blokland. Organist is Jan Postma.

Voorafgaand aan Pasen wordt in de Sint. Jeroenkerk de Paaswake gehouden op zaterdag 4 april om 21.30 uur.  Het Maria ter Zeekoor o.l.v. Rens Tienstra verzorgt de muzikale omlijsting van deze nachtdienst. Zij zingen ingetogen, verstilde koorwerken, passend bij de gelegenheid, waaronder een wereldpremière van een nieuw koorwerk . Celebrant is Pastoor Theo Blokland.  Organist Rene Hellemans.  Voorafgaand aan deze Paaswake wordt in de St. Jeroenkerk (19.00 uur) een gezinsmisviering Op weg naar Pasen gehouden. De voorganger is Pastoor Blokland en het St. Jeroenskoor verleent muzikale medewerking.

Stabat Mater

De traditionele Witte Donderdagviering is donderdag 2 april om 19.00 uur in de Sint-Jeroenskerk. Goede Vrijdag (3 april) wordt herdacht met verschillende kruiswegbijeenkomsten en een tweetal avondvieringen om 19.00 uur in zowel de Sint Jeroen- als Maria ter Zeekerk. In de Maria ter Zeekerk wordt op Goede Vrijdag het gregoriaanse “Stabat Mater” gezongen o.l.v. Rens Tienstra. Méér informatie over alle vieringen is te vinden op de website www.stjeroenenmariaterzee.nl.