ASTRONAUT BESTUURT ROBOT VANUIT DE RUIMTE

Foto: TU/ESA

Delft/Noordwijk | Voor het eerst in de geschiedenis zal, tussen 6 en 9 september aanstaande, een robot die op de aarde rondrijdt bestuurd worden vanuit de ruimte. De Deense ESA-astronaut Andreas Mogenson zal vanuit het internationale ruimtestation ISS, dat op 400 kilometer boven onze hoofden zweeft, de centauriërachtige Interact Robot een buitenrit laten maken op het terrein van ESTEC in Noordwijk.

TU.ESA.Interact_Centaur_rover_mediumDe Interact is klaar voor zijn testrit

Tijdens het ritje voelt hij dezelfde weerstand die de robotarmen van de Interact voelen, dankzij de haptische terugkoppeling van de Interact. Daardoor kan Mogenson vanuit de ruimte zeer precieze handelingen uitvoeren op aarde. “Wanneer mensen nauwkeurig taken moeten uitvoer, bijvoorbeeld wanneer we een sleutel in een slot steken, dan vertrouwen we voor een groot deel op gevoel”, weet André Schiele van ESA’s telerobotica en haptica-lab en het Robotics Institute van de TU Delft. “Visuele informatie speelt daarbij vaak maar een kleine rol”, vervolgt Schiele. “We kunnen deze kleine taken met onze ogen dicht uitvoeren. Aanraking bevat belangrijke informatie over de geometrische relatie tussen voorwerpen. Daardoor wordt het voor ons makkelijker taken intuïtief en dus sneller uit te voeren.

TU.ESA.Andreas_Mogensen_mediumESA-astronaut Andreas Mogenson

De commando’s die astronaut Mogenson vanuit de ruimte uitzendt bij het besturen van de Interact reizen via een systeem van geostationaire satellieten naar de aarde. Ze leggen tijdens die reis een afstand van bijna 90.000 kilometer af. Door deze enorme afstand treedt er slechts een tijdsvertraging van ongeveer een seconde op, waardoor Andreas vrijwel direct voelt wat de robot voelt.

Volgens Schiele kunnen talloze projecten profijt hebben van de haptische technologie, zoals het plaatsen of repareren van elektriciteitsleidingen of het monteren van systemen. “Bestuurders kunnen hun assemblagetaken in de ruimte uitvoeren vanaf de aarde. En wanneer we in de toekomst naar Mars reizen, kunnen ze soortgelijke taken op het planeetoppervlak uitvoeren, terwijl ze veilig in een baan om de planeet zweven.

TU.ESA.ESTEC_aerial_shot_mediumESTEC vanuit de lucht

 

BRON: TU-DELFT