Familie ‘Soldaat van Oranje’ bezoekt Museum Engelandvaarders

Engelandvaarder Eddy Jonker tussen de dames Hazelhoff Roelfzema bij het paneel over de ‘Soldaat van Oranje’
Engelandvaarder Eddy Jonker tussen de dames Hazelhoff Roelfzema bij het paneel over de ‘Soldaat van Oranje’
Foto: Museum Engelandvaarders

Noordwijk – De weduwe en dochter van oorlogsheld Erik Hazelhoff Roelfzema hebben zondag een uitgebreid bezoek gebracht aan Museum Engelandvaarders. De familie van dé  ‘Soldaat van Oranje’ was overgekomen uit de Verenigde Staten en werd rondgeleid door de initiatiefnemer van het museum, Engelandvaarder Eddy Jonker. Na afloop van het bezoek is gesproken over verdere samenwerking tussen de familie en het museum.

 

Begin september van dit jaar opende Koning Willem-Alexander het Museum Engelandvaarders aan de Bosweg. Centraal staan de verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog de overtocht waagden naar Engeland om vandaar uit mee te vechten voor de bevrijding van Nederland. Hazelhoff Roelfzema, ook wel bekend onder zijn bijnaam ‘Soldaat van Oranje’, was een van hen.

In het museum is ook de typemachine van Hazelhoff tentoongesteld waarop hij zijn meest  bekende boek ‘Soldaat van Oranje’ heeft geschreven. Op dit boek zijn de film en de succesvolle musical gebaseerd. De musical vierde afgelopen weekend het vijfjarig bestaan en trekt nog steeds volle zalen; totaal al bijna 2 miljoen bezoekers.

Engelandvaarders.3-11

Uiteraard werd in het museum speciaal stil gestaan bij dit heldenverhaal. Maar ook voor de eerste Engelandvaart, in juli 1940 vanaf het Noordwijkse strand, had de familie grote belangstelling. Tijdens het bezoek werd veel waardering uitgesproken voor de wijze waarop in het museum de oorlogsperiode is verbeeld.

 

Er was ook een vervelend bericht te melden vanuit het bestuur. Een deel van de bewoners van de Bosweg hebben bezwaren ingediend tegen de 6 geplaatste vlaggen(masten). Verder hebben zij problemen met de naam van het museum boven de ingang en de auto’s van bezoekers in ‘hun’ straat.

Engelandvaarder en RAF-piloot Eddy Jonker (95 jaar) is hierover enorm teleurgesteld:              “Er zijn door deze verzetsstrijders zoveel offers gebracht; veel Engelandvaarders hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ik begrijp echt niet dat de omwonenden zich nu zo druk maken over een paar vlaggen bij ons museum. Dat raakt mij diep.”

 

Victor Salman en Jan Heus, bestuursleden van het museum, zijn in ieder geval wel verheugd over de vele positieve reacties van de bezoekers. Verder zal de komende maanden overleg worden gevoerd met de familie Hazelhoff en de organisatie van de musical ‘Soldaat van Oranje’ om te komen tot nog meer samenwerking.

 

Onderschrift foto binnen: Engelandvaarder Eddy Jonker tussen de dames Hazelhoff Roelfzema bij het paneel over de ‘Soldaat van Oranje’.

 

Onderschrift foto buiten: Jan Heus (bestuurslid), Maurice Castellon, Karna Castellon-Hazelhoff Roelfzema, Eddy Jonker (Engelandvaarder), Mevrouw K. Hazelhoff Roelfzema en Victor Salman (voorzitter).