GROOTSE AFSLUITING VAN MICHAËL MAARSCHALKERWEERD HERDENKINGSJAAR IN NOORDWIJK

Foto: Jeroenskerk

Romantische muziek in lezing, concert en Masterclass op twee orgels

 

NOORDWIJK – Op zaterdagmiddag 21 november wordt op grootse wijze het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 afgesloten in de fraaie RK St. Jeroenskerk te Noordwijk. Er bevinden zich daar twee Maarschalkerweerd-orgels, die recent geplaatst en gerestaureerd zijn door Adema’s Kerkorgelbouw. Deze beide orgels zijn bij uitstek geschikt voor de uitvoering van romantische orgelmuziek.  Orgelbouwer Michaël Maarschalkerweerd, die meer dan 200 orgels gebouwd heeft in Nederland, was toonaangevend in het bouwen van orgels voor deze stijlperiode.

 

Romantische orgelmuziek in lezing, concert en Masterclass

Romantische orgelmuziek staat centraal in deze middag, die de organisten Anton Doornhein, Paul Houdijk en Eric Koevoets vorm geven. Zij leiden van 13.00 tot 15.00 uur een Masterclass voor amateurorganisten, die ook toegankelijk is voor toehoorders. Paul Houdijk geeft om 15.15 uur een Maarschalkerweerd-lezing, waarin hij de plaats van de orgelmaker Michaël Maarschalkerweerd in de romantiek toelicht. De drie organisten sluiten het gezamenlijk om 16.00 uur af met een concert op beide orgels. Zij spelen romantische werken van o.m. Widor, Schumann, Lefébure Wely en Boëllmann. Het herdenkingsjaar wordt beëindigd met een feestelijke borrel.

 

Aanmelding deelnemen en bijwonen van Masterclass

Amateurorganisten, die willen deelnemen aan de Masterclass, wordt gevraagd een romantisch werk van maximaal 8 minuten voor te bereiden. De naam van dit stuk, hun persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, woonplaats en e-mailadres) de genoten orgelopleiding, de naam van de huidige en mogelijk eerdere docent dienen uiterlijk 7 november ingezonden te worden via [email protected].

Toehoorders, die rondom het orgel willen plaatsnemen, kunnen zich tot 20 november aanmelden op genoemd e-mailadres, zodat zij verzekerd zijn van een plaats.

 

Waar en wanneer?

Het slotevenement van het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 op 21 november a.s. vindt plaats in de RK St. Jeroenskerk, Van Limburg Stirumstraat 24 te Noordwijk. De kerk is geopend vanaf 12:30 uur. Gedurende de middag zijn er hapjes en drankjes te koop en is er informatie over Maarschalkerweerd in te zien. De gehele middag is vrij toegankelijk.

Zie ook www.maarschalkerweerd.info

 

Organisatie

Dit evenement wordt georganiseerd door de Stichting Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 bestaande uit Philip van den Berg, Paul Houdijk, Cintha de Vreede en Ton Mulder, in samenwerking met de ‘Stichting Vrienden van de Maarschalkerweerd-orgels’ te Noordwijk bestaande uit Rens Tienstra en Gerda Peters, met speciale ondersteuning van Adema’s Kerkorgelbouw. www.adema-kerkorgelbouw.nl/  

 

BIJLAGE

CV’s docenten/organisten

Paul Houdijk – Organist Paul Houdijk rondde zijn opleiding kerkorgel af aan het Utrechts conservatorium in 1981. Vervolgens behaalde hij in 1982 het Doctoraal examen Nederlands Recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en in 1988 het Doctoraal examen Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich bezig met de 19e-eeuwse orgelkunst in het algemeen, en in het bijzonder met de orgelmakerij Maarschalkerweerd. Paul Houdijk is organist van de Utrechtse kathedrale kerk van Ste. Catharina, waar hij doorgaans tijdens de zaterdagavondmis te horen is aan het Maarschalkerweerdorgel dat deze kerk rijk is. Meer informatie kunt u vinden op www.paulhoudijk.nl. Op deze site heeft hij ook gepubliceerd over de orgelmakerij Maarschalkerweerd. Zie ook  www.paulhoudijk.nl

Eric Koevoets – Eric Koevoets is sinds 2007 dirigent-organist van de Sint Lambertuskerk te Rotterdam-Kralingen. Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium orgel (Uitvoerend en Docerend Musicus) bij Jet Dubbeldam en bekwaamde zich in het improvisatiespel bij Arie Keijzer en op dit moment bij Hayo Boerema. Hij geeft regelmatig orgelconcerten, is als begeleider actief en componeerde diverse werken. Daarnaast is hij dirigent van Vrouwenkoor La Confiance en piano- en orgeldocent. In de afgelopen jaren zijn van zijn spel vele cd’s uitgebracht. Hiervan zijn de cd’s ‘Voix Céleste’ en een live cd met Symphonie II en Symphonie V van Charles-Marie Widor beide gespeeld op het Maarschalkerweerd-orgel van de Sint Lambertuskerk te Rotterdam. Zie ook www.erickoevoets.nl

Anton Doornhein – Anton Doornhein studeerde orgel op het Rotterdams Conservatorium bij Jet Dubbeldam en volgde cursusen bij o.m. Albert de Klerk en Kamiel d’Hooghe en interpretatielessen bij Marie Louise Langlais-Jaquet (bekroond met een Grand Prix). Hij won verschillende nationale orgelconcoursen en internationale prijzen. Anton Doornhein is werkzaam als muzikaal begeleider bij verschillende culturele instellingen en is als organist hij verbonden aan de r.-k. Dominicuskerk in Rotterdam en de begraafplaats Oud Eik en Duinen te ‘s-Gravenhage. Van zijn orgelspel zijn meerdere cd’s verschenen. Zie ook www.home.online.nl/antondoornhein .