Tulpenrally 2016 | Saint Vincent – Noordwijk

Foto: Tulpenrally

Tulpenrally en Noordwijk nauw met elkaar verbonden. Zo ook in de editie 2016, die afgelopen zaterdag weer haar finish had in Noordwijk aan Zee. Beeldend kunstenaar en liefhebber Willem van Vugt sprak het hele verhaal enthousiast aan elkaar.

tulpenrally2016.3

Elk jaar weer een geweldige happening, met voor alle deelnemers aan het eind van de dag een heerlijk diner in Grand Hotel Huis ter Duin.

Ook dit jaar was het weer een geweldige rit door Europa! Ook pech onderweg hoort daar bij!

tulpenrally2016.2jpg

 

GESCHIEDENIS 

De geschiedenis van Noordwijk start zo’n tweeduizend jaar voor Christus, met de Canefaten. Hun leven verandert als de Romeinen komen. Vanuit Italië veroveren ze hele stukken van Europa. In Nederland komen ze tot en met Katwijk. Ze bouwen er een fort om de grens te bewaken. Noordwijk Binnen wordt een stadje met een mooie Voorstraat en een levendig Lindeplein. Aan zee is er een vissersdorp ontstaan. De vloot telt veel schepen. Een haven is niet nodig. Na de vangst trekken de vissers hun boten het strand op. Dat kan omdat de boten van onderen plat zijn. De vissers verkopen vis op de markt in Noordwijk Binnen of in Leiden. Veel mensen verdienen hun brood met het telen van kruiden.

Maar ze stappen over op de bloemenbollen als dat aantrekkelijk wordt. Heel Nederland staat op z’n kop vanwege de bloemen en de bollen. Het land om Noordwijk heen wordt geschikt gemaakt voor het telen van tulpen, hyacinten en narcissen. Voor de oorlog wordt Noordwijk aan Zee een mooie badplaats. In het duin wordt bij een mooi hotel een prachtig park aangelegd. Er komt een tram. Na de oorlog gaat het met de bollenteelt niet goed. In Noordwijk is die niet meer zo belangrijk als vroeger. Voor de regio nog wel. Ongeveer 2600 hectare bollengrond blijft. Noordwijk is de enige gemeente in Nederland met een ruimtevaartcentrum. Er wonen nu zo’n 26.000 mensen in Noordwijk. Vandaag de dag is Noordwijk een welvarende Zuid-Hollandse gemeente. Iedereen doet zijn best om de gemeente zo te houden. Het centrum van het oude Noordwijk Binnen is opgeknapt. Aan Zee zijn er veel mensen bereid om geld te steken in nieuwe plannen. Mooie huizen. Nieuwe hotels.

De eerste editie van de Tulpenrallye in 1949 finishte al in Noordwijk bij Grand Hotel ‘Huis ter Duin’. In die tijd kon er vanuit verschillende startplaatsen worden gestart, waarna de equipes bij elkaar kwamen op één plaats (in b.v. Champagnole, Bordeaux of Stuttgart), waarna de equipes dezelfde route reden naar Noordwijk. Dit concept werd de eerste 10 edities van de Tulpenrallye zo gebruikt. In 1959 vervielen de aanlooproutes en reden alle equipes van startplaats Parijs dezelfde route naar finishplaats Noordwijk. In 1960 werd voor het eerst ook gestart vanuit Noordwijk en voerde de route naar Monte Carlo, waarbij de equipes de route van bijna 3700 km in vier dagen afleggen en weer terug keren in Noordwijk. Tot en met 1968 wordt dit concept (start en finish in Noordwijk) gehandhaafd. Het bal na afloop van de Tulpenrallye in Grand Hotel ‘Huis ter Duin’ is op dat moment in heel Europa bekend.

De Tulpenrallye in 1969 start en finisht in Rotterdam en het zal dan tot 1994 duren voordat de Tulpenrallye terugkeert in Noordwijk. In dat jaar wordt de eerste International Historic Tulpenrallye verreden, met start en finish in Noordwijk. In die jaren biedt de gemeente Noordwijk voor de start alle deelnemers een borrel aan voor de start en wordt de finish opnieuw groots gevierd in Grand Hotel ‘Huis ter Duin’’. Tot en met 2002 vinden er zo opnieuw 9 Tulpenrallye’s plaats met de start en finish in Noordwijk. In 2003, ter gelegenheid van de 50e Tulpenrallye, besluit de organisatie om de start in het buitenland te houden en alleen nog de finish in Noordwijk te doen. Gezien het succes van dat concept, blijft dit in de 9 daarop volgende edities gehandhaafd. In 2013 wordt de 60e editie van de Tulpenrallye verreden. De start is dat jaar in Noordwijk en de finish in Nice Cote d’Azur. De drie edities van 2014 tot en met 2016 starten weer in het buitenland, met de finish in Noordwijk. In totaal zijn tot en met 2016, 43 edities van de Tulpenrallye die in Noordwijk gestart en/of gefinisht.