Eerste bastaardsatijnrupsen gespot in Noordwijk

Foto: noordwijk.nieuws.nl

Zoals op verschillende plekken in Nederland zijn de eerste bastaardsatijnrupsen al weer gespot in Noordwijk, en wel ter hoogte van de strandafgang tegenover de vuurtoren. Deze rups heeft, net als de eikenprocessierups, irriterende brandharen die soms allergische reacties veroorzaken. Niet alleen bij mensen; ook dieren hebben er last van.

 

De bastaardsatijnrups leeft op duindoorn en is te herkennen aan:

  • zwart tot donkerbruine kleur
  • bosjes lange geelbruine haren
  • twee helderrode stippen op de rug

De rupsen vreten duindoornstruiken kaal. Op zoek naar andere voedselbronnen belanden ze op het strand. Mensen die proberen de rupsen van hun handdoek af te halen, krijgen klachten. De rups heeft irriterende brandharen die je met het blote oog niet kan zien. Met hun weerhaakjes dringen deze haren makkelijk in de huid, ogen en luchtwegen.

Een volgroeide bastaardsatijnrups kan rond de één miljoen brandharen hebben. Ze laten los wanneer u de rups aanraakt. Daarnaast voert de wind de brandharen mee waardoor ze op de huid, kleding of badlakens terechtkomen. Jeuk, bultjes en blaasjes treden op na contact met de brandharen. Maar ook irritatie van de ogen, benauwdheid of een grieperig gevoel.

 

Wat doen bij klachten?

Voorkomen is beter dan genezen, dus:

  • Ga contact met de rups uit de weg
  • Praat met uw kinderen over de rups
  • Draag bedekkende kleding als u het duin in gaat
  • Vermijd dat rupsen op kleding, badlakens en kussens komen

Wanneer er toch contact is geweest met brandharen dan is het belangrijk te voorkomen dat deze zich verder over het lichaam verspreiden. Strip de huid direct na blootstelling met plakband, spoel daarna huid en ogen met lauw water goed af. Was kleding die besmet is met brandharen grondig, liefst op 60ºC.
Meestal verdwijnen klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen op basis van menthol, calendula, aloë vera of lotio alba verlichting geven. Blijven zich klachten voordoen of zijn de klachten ernstig, ga dan naar de huisarts.

Andere rupsen

Nesten en spinsels van de bastaardsatijnrups kunnen verward worden met die van de eikenprocessierups of de rupsen van de spinselmot. De eikenprocessierups komt ook voor  in de regio Hollands Midden. Ook deze rups heeft gemene brandharen waarvan de klachten overeen komen met die brandharen van de bastaardsatijnrups.
Meer informatie over de eikenprocessierups