NWS zet in op sociaal huurbeleid

Foto: Paulus Jansen SP

Een ambitieus programma voor betaalbare nieuwbouw, gelijke slaagkansen voor verschillende groepen woningzoekenden en gematigde huurverhogingen. Dat zijn de contouren van het huurbeleid dat de Noordwijkse Woningstichting (NWS) in overleg met de gemeente Noordwijk en de Stichting Huurdersbelangen Noordwijk (SHN) heeft gemaakt.

De lokale en regionale woningmarkt zitten verstopt: zittende huurders komen niet in beweging en voor nieuwkomers zijn de wachttijden onaanvaardbaar lang. Om de slaagkans van woningzoekenden te verbeteren wil de NWS de komende tien jaar zo’n 600 sociale huurwoningen bouwen. Het huidige bestand van relatief grote, dure woningen voldoet niet meer aan de vraag. Kleiner en goedkoper zijn de uitgangspunten voor nieuwbouw. De woonlasten kunnen verder omlaag door energieneutraal te bouwen.

Woonwethouder Dennis Salman is enthousiast over de beleidskeuzes. “Nieuwe sociale huurwoningen worden met voorrang toegewezen aan Noordwijkse woningzoekenden. Het is de prachtige uitkomst van een intensieve en constructieve samenwerking tussen gemeente, Stichting Huurdersbelangen Noordwijk en de NWS.” Voorzitter Bernard Koëter van de SHN sluit zich daarbij aan. “Er is een goed evenwicht gevonden tussen het betaalbaar houden van de sociale huurwoningen en voldoende inkomsten voor de NWS voor onderhoud, renovatie en de zo noodzakelijke nieuwbouw.”

NWS, gemeente en SHN zijn ervan overtuigd dat het samen bedachte huurbeleid de beste kansen biedt voor de markt van sociale huurwoningen in Noordwijk.

In het huurbeleid streeft de NWS naar een evenwichtige prijs-kwaliteitsverhouding. De streefhuur voor een sociale huurwoning is in beginsel niet hoger dan 80 procent van wat volgens het puntensysteem maximaal redelijk is. Verder kijkt de woningstichting naar de inkomensverhoudingen binnen de groep van actief woningzoekenden.

Volgens de Woningwet moet er ‘passend’ worden toegewezen:  mensen met lagere inkomens kunnen alleen een woning met een betaalbare huur krijgen toegewezen. Om hen toch gelijke kansen te bieden op de woningmarkt heeft 70 procent van de vrijkomende woningen van de NWS een huur onder de 635 euro per maand en zit 80 procent daarvan zelfs onder de 593 euro per maand. Dat geldt ook voor de nieuwbouw die in de steigers staat.  Om deze percentages te halen, verlaagt de NWS zo nodig de huurprijs van duurdere, vrijkomende woningen.

De NWS gaat voor de komende jaren uit van gematigde huurverhogingen. Daarbij wordt gekeken naar het inkomen van de huurder en de kwaliteit van de woning. In 2017 bedroeg de jaarlijkse stijging tussen de 0,0 en 1,65 procent. De gemiddelde huurverhoging was 0,6 procent.

Om de woningmarkt in beweging te krijgen, wil de woningstichting de doorstroming bevorderen. Zogenaamde ‘scheefwoners’ – huurders van wie het inkomen de afgelopen jaren is gestegen tot boven de sociale huurgrens – krijgen een extra huurverhoging. Er wordt ook een proef gedaan met tijdelijke huurcontracten. Om ouderen te verleiden om te verhuizen, wordt een senioren(woon)makelaar ingezet.