Cynthia Maan nieuw raadslid GroenLinks Noordwijk

Foto: Sandra Aartman

Na het zomerreces vervangt Cynthia Maan Siemen van Berkum als raadslid voor GroenLinks in Noordwijk. Op 24 september wordt de jonge klimaatwetenschapper, die voor GroenLinks al actief is als commissielid, in de gemeenteraad geïnstalleerd. Van Berkum neemt na bijna vijfenhalf jaar afscheid omdat hij na de zomer uit de gemeente vertrekt. Ook commissielid Maurice Knijnenburg legt, om voor hem heuglijke redenen, zijn taken neer. Hij gaat als bestuurslid van de Nationale Jeugdraad op landelijk niveau de belangen van honderdduizenden jongeren vertegenwoordigen.

Terug naar wortels

Van Berkum keert terug naar zijn wortels in Friesland. Vierenhalfjaar lang heeft hij in Noordwijkerhout vol inzet de stem van GroenLinks in de gemeenteraad vertolkt. Raadswerk dat hij met evenveel inzet sinds de fusie ook in de nieuwe gemeente heeft verricht. In zijn afscheidsbrief laat hij weten: “Ik met veel plezier en toewijding het geluid van GroenLinks laten horen en mij met toewijding voor de publieke zaak ingezet. Maar na dertig jaar Bollenstreek dient zich nu de kans aan om een lang sluimerende wens te realiseren.”

Fractievoorzitter Louis Koppel betreurt het vertrek van Van Berkum, maar prijst ook zijn opvolger: ‘We zullen de kennis, inzet en ervaring van Siemen gaan missen. Ik heb Siemen leren kennen als een heel deskundig en collegiaal mens. Maar we prijzen ons gelukkig dat we in Cynthia een goede opvolger hebben. Ik ben er van overtuigd dat zij, met al haar kennis en toewijding, als raadslid een aanwinst voor de GroenLinks fractie, en de gemeenteraad is!”

‘Blijf streven naar verwezenlijking idealen’

Cynthia Maan is gepromoveerd als klimaatwetenschapper en ziet stap naar de politiek als een logisch middel om te blijven streven naar verwezenlijking van haar idealen. ”Deze drijfveer is nog sterker geworden sinds ik moeder ben… In de gemeenteraad wil ik samenwerken aan een duurzamer en groener Noordwijk. Noordwijk moet een gemeente worden van innovatie en vooruitgang, waar men bezig is met de belangrijke vraagstukken van vandaag. Verder sta ik voor een sociaal en open Noordwijk, waarin iedereen kan meedoen en vrij is om eigen keuzes te maken.”, zo laat het nieuwe raadslid in een reactie alvast weten. 

‘Voor honderdduizenden jongeren’

Ook Maurice Knijnenburg treedt terug uit de fractie. Hij was commissielid, maar is toegetreden tot de  Nationale Jeugdraad (NJR), waardoor hij zijn politieke nevenfuncties dient stop te zetten. Voor de vrijkomende plek in de fractie is nog een vacature. In zijn brief aan de afdeling laat Knijnenburg weten het jammer te vinden afscheid te moeten nemen van de fractie. En dat hij deze stap alleen neemt vanwege een geweldige kans: “Ik heb een prachtige uitdaging geaccepteerd als bestuurslid bij de Nationale Jeugdraad. Eén jaar lang mag ik de belangen van honderdduizenden jongeren gaan vertegenwoordigen.” Fractieleider Koppel laat weten dat hij Knijnenburg graag voor de fractie had behouden: “Maar zo’n kans om op nationaal niveau van betekenis te zijn en zoveel jongeren in heel Nederland te mogen vertegenwoordigen mag je niemand proberen te ontzeggen. We hopen natuurlijk wel dat Maurice zijn in de NJR opgedane ervaring volgend jaar in Noordwijk kan en wil inzetten, voor GroenLinks én voor heel Noordwijk.”