Fractie Lijst Salman stelt vast: Betalingsachterstanden ISD Bollenstreek

Foto: noordwijk.nieuws.nl

De fractie van Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig stelt vast dat de ISD Bollenstreek betalingsachterstanden heeft aangaande het sociaal domein. Zorgaanbieders zouden nog nog aanzienlijke vorderingen uit 2015 hebben open staan, waardoor het risico bestaat dat zorgaanbieders daarom niet meer verder kunnen en/ of willen met de ISD Bollenstreek. Hulp- en zorgbehoevenden zijn dan zeker niet geholpen! De fractie van Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig stelt daarom schriftelijke vragen (zie onder dit bericht).

De fractie van Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig vraagt zich daarnaast af of het college van B&W (nog) wel in gesprek is met zorgaanbieders over de lokale uitvoering van WMO en Jeugdbeleid, oftewel de zorg voor de kwetsbare Noordwijkers. Ook hierover stelt de fractie van Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig derhalve schriftelijke vragen.

—–     quote     —–     

Noordwijk, 24 november 2016.

Betreft: schriftelijke vragen ex artikel 38, vragen Betalingsachterstanden sociaal domein en afstand tot zorgaanbieders

 

Geacht college,

De ISD Bollenstreek heeft betalingsachterstanden aangaande het sociaal domein. Zorgaanbieders hebben nog aanzienlijke vorderingen uit 2015 open staan. Hiermee bestaat het risico dat zorgaanbieders daarom niet meer verder kunnen en/ of willen met de ISD Bollenstreek. Hulp- en zorgbehoevenden zijn dan zeker niet geholpen!

Namens Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig stellen wij de volgende vragen aan het College van B&W:

Vraag 1

Bent u tijdig, juist en volledig geïnformeerd met het gegeven dat er zorgaanbieders zijn die nog immer openstaande vorderingen uit 2015 hebben op de ISD Bollenstreek en kunt u delen welk totaalbedrag achterstallig is?

Vraag 2

Bent u tijdig, juist en volledig geïnformeerd dat betreffende zorgaanbieders veelal aan alle vereisten hebben voldaan en het uitblijven van betalingen door de ISD Bollenstreek hen niet of nauwelijks te verwijten valt? Graag vernemen wij wat u hieraan gedaan heeft en wat u nog gaat doen.

Vraag 3

Heeft de ISD Bollenstreek actie(s) ondernomen en/ of gaat de ISD Bollenstreek nog actie(s) ondernemen om de achterstanden in te lopen en geen nieuwe achterstanden te laten ontstaan?

Graag vernemen wij welke acties zijn ondernomen en/ of welke acties er nog ondernomen gaan worden en wanneer.

Vraag 4

Kunt u actief actie ondernemen en/ of hiertoe dwingend verzoeken bij de ISD Bollenstreek indien zij achterstanden constateert? Graag vernemen wij ook of u dit al heeft gedaan (en wanneer) of dat u van de mogelijkheid gebruik zal maken (en wanneer). Mogelijkerwijs zijn er zorgaanbieders die als gevolg van betalingsachterstanden door de ISD Bollenstreek in financiële problemen raken/ zijn gekomen.

Vraag 5

Heeft de ISD Bollenstreek hieromtrent informatieplicht richting de gemeente Noordwijk?

Vraag 6

Als u bekend bent met signalen van zorgaanbieders kunt u de zorgaanbieders hierin, al dan niet tijdelijk (bijvoorbeeld additionele bevoorschotting), tegemoet komen.

Vraag 7

Hoe wordt toegankelijkheid, continuïteit én kwaliteit van zorg gewaarborgd als zorgaanbieders simpelweg niet meer door kunnen/ willen met de ISD Bollenstreek om voornoemde problematiek en het uitblijven van oplossing(en)?

De fractie van Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig vraagt zich daarnaast af of u (nog) wel in gesprek bent met zorgaanbieders over de lokale uitvoering van WMO en Jeugdbeleid, oftewel de zorg voor de kwetsbare Noordwijkers.

Namens Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig stellen wij de volgende vragen aan het College van B&W:

Vraag 8

Kunt u de issues die er op dit moment spelen binnen de WMO, Jeugdzorg en mogelijk ook Participatiewet met ons delen?

Vraag 9

Kent u de lokale knelpunten/ zorgen van de zorgaanbieders? Graag vernemen wij welke deze zijn.

Vraag 10

Weet u dat onderhandelingen binnen de Jeugdzorg traag en moeizaam verlopen, dat jeugdzorgaanbieders zich in het nauw gedreven voelen en er gevaar bestaat dat lokale zorgaanbieders ermee gaan stoppen?

Vraag 11

Welke oplossingen heeft u om dit gevaar te bezweren en het tij voor de Noordwijkse jeugdzorg te keren?

Vraag 12

Weet u dat uw zorgaanbieders een (steeds) grote(re) afstand ervaren tussen lokale levering, regionale aanbesteding en financiële afhandeling en hoe bent u van plan deze afstand te verkleinen?

 

Met vriendelijke groet,

Fractie Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig

—–     unquote     —–