FRANK WESTERMAN OVER WOORDEN EN WEERWOORDEN TEGEN TERREUR

Frank Westerman
Frank Westerman
Foto: Frank Westerman

‘Wat vermag het woord tegen de kogel?’

 

Donderdagavond 26 mei is schrijvers en journalist Frank Westerman te gast in Het Cultuurcafé.

Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Een woord een woord. ‘De pen is machtiger dan het zwaard.’ We willen het graag geloven. Maar is het waar? Als kind maakte Frank Westerman de Molukse treinkapingen van dichtbij mee; als correspondent was hij getuige van de Tsjetseense terreur in Rusland. Vanuit deze ingrijpende ervaringen voert hij de lezer mee naar een reeks gijzeldrama’s van Bovensmilde tot Beslan.
In Een woord en woord test Frank Westerman de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de actuele aanslagen sinds Charlie Hebdo. HIj mengt zich onder terrorisme-experts in Parijs en drinkt muntthee met een ex-treinkaper die dichter is geworden. Om aan den lijve te voelen wat taal kan uitrichten tegen terreur volgt hij een training tot gijzelingsonderhandelaar in een oefendorp van de politie.
Frank Westerman (Emmen, 1964) studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij was correspondent van de Volkskrant en NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij door met De graanrepubliek (1999), Ingenieurs van de ziel (2002), Ararat (2007) en Dier, bovendier (2010). Najaar 2013 verscheenStikvallei. Zijn El Negro en ik (2004) is bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs. Met meer dan veertig vertalingen in zestien talen is Frank Westerman een van de meest succesvolle Nederlandse auteurs in het buitenland.

 

Frank Westerman is tevens de nieuwe gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Westerman onderzoekt – dit najaar samen met studenten – op literaire wijze hoe onze geschiedenis in elkaar zit. Op 3 november 2016 houdt hij de Albert Verwey-lezing in Leiden.

 

De literaire avond vindt plaats bij van der MEER/Het Cultuurcafé aan de Keuvel 1 in Noordwijk, aanvang 20.00 uur. Tickets (€ 7,50 incl. koffie/thee) verkrijgbaar bij van der MEER/Het Cultuurcafé of via www.hetcultuurcafe.nl