CULTUUR (ONT)MOET -3- Dorine Holman

Herfstvakantie…….

Herfstvakantie, een zegen voor alle schoolgaande kinderen. Na de eerste zeven weken is de nieuwigheid van het nieuwe schoolseizoen eraf en wordt er gesnakt naar een paar dagen vrij. Maar ja, werp je een blik naar buiten dan zakt de moed in de schoenen. Althans, voor de thuisblijvers. Niks buiten spelen of sporten! Of je moet zin hebben in een nat pak. Achter de computer kruipen doen we iedere dag al, dus er moet wat verzonnen worden. En waarom niet eens iets cultureels? In de herfstvakantie is er van alles te doen. Ook in Noordwijk en omgeving. In ons eigen dorp wordt op loop- of fietsafstand ons eigen theater, de Muze, omgetoverd tot bioscoop. Vanaf zaterdag 19 oktober draaien er vele films voor diverse leeftijden. ’s Morgens, ’s middags en ’s avonds, keuze genoeg. Wie durft nog te beweren dat ‘het alleen maar gebeurt in de grote stad’? Maar Noordwijk biedt nog meer! Een willekeurige greep: het Atlantikwall Museum is een bijzonder museum dat is ingericht in een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een bezoek aan het gangenstelsel in de duinen aan de noordkant van Noordwijk krijg je een beeld over het leven in de oorlog en hoe de Europese kust door de Duitsers werd omgevormd tot een vesting. Helaas is Museum Noordwijk gesloten i.v.m. het inrichten van een nieuwe tentoonstelling, maar streekmuseum Veldzicht is wel te bezoeken.

En deze maand oktober is het ook nog ‘Noordwijk The Space to Be’. Op diverse locaties vinden er allerlei Space-activiteiten plaats. Bijvoorbeeld de presentatie ‘Rocketladies: vrouwen in de ruimte’ waarin wordt stilgestaan bij de enorme prestaties die vrouwen in de ruimte leveren, en hoe hun leven er nu uitziet. Een interactief programma en een lezing voor jong en oud in Space Expo. Of een bezoek per SpaceTrain aan ESA-ESTEC (tijdens de herfstvakantie dagelijks). Details zijn te vinden op de website van Spaceexpo. Heb je dat allemaal al gedaan, dan kan je natuurlijk ook nog naar Leiden, met zo’n beetje de grootste dichtheid aan musea; 14 stuks. Ik zal ze niet allemaal noemen, maar op een klein half uur reizen kan je volop, vaak interactief, genieten van natuuronderwerpen, geschiedenis, wetenschap, archeologie en nog veel mee. En voor iedereen die gewoon lekker thuis wil blijven, op de bank of in je kamer: pak een boek. Dan beleef van alles. Zonder kilometers te maken… Heb een mooie herfstvakantie! 


Dorine Holman organiseert literaire en culturele activiteiten en evenementen en treedt op als literair interviewer en dagvoorzitter. Samen met Martha Baalbergen en Peter van Blanken heeft zij Het Cultuurcafé aan het Vuurtorenplein. In 2012 en 2103 organiseerde zij het Henriette Roland Holst-jaar (www.schrijverspantheon.nl).