CULTUUR (ONT)MOET -5- door Dorine Holman

“Kunst verrijkt, verdiept, verscherpt en vernieuwt onze kijk op de wereld”, aldus Koning Willem-Alexander.

Kent u de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst? Een maand geleden (4 oktober) reikte Koning Willem-Alexander deze aanmoedigingsprijs uit aan vier jonge kunstenaars: Wieteke Heldens, Marijn van Kreij, Philipp Kremer en Jorn van Leeuwen. 

Na de feestelijk uitreiking opende de Koning de tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige schilderijen van de 60 kunstenaars die naar de tweede ronde gingen, te zien waren. De tentoonstelling is niet meer te bezoeken (liep tot 27 oktober jl.), maar is ook niet de reden dat ik er op deze plaats over begin. Mijn punt is dat ik positief verrast ben dat, in deze tijden waar de politieke aandacht en appreciatie voor kunst en cultuur tanende is, de Koning kennelijk een andere mening is toegedaan. En (gelukkig) de traditie voortzet. De lange traditie die Koning Willem III – zijn betovergrootvader – startte en die is doorgezet door zijn opvolgers. De moeder van Willem-Alexander, Beatrix, had, zoals iedereen wel weet, een duidelijke visie op kunst en cultuur en droeg die tijdens haar koningschap ook geregeld uit. Zij vond ‘dat kunstenaars een onmisbare rol in onze samenleving vervullen’. ‘Ze kunnen ons verrassen, wakker schudden en de ogen openen voor zingeving van het alledaagse’. 

Koning Willem-Alexander zei die 4e oktober dat: ‘[…] kunst onze kijk op de wereld verrijkt, verdiept, verscherpt en vernieuwt’. Met andere woorden, daar waar de politiek omwille van economische argumenten een rem heeft gezet op het stimuleren van (jonge) mensen om als kunstenaar in het leven te staan, in welke vorm en welke discipline dan ook, is ons koningshuis een andere mening toegedaan. Willem-Alexander c.s. onderschrijven dat de rol van kunstenaars (zie de citaten) belangrijk is in de ontwikkeling van onze maatschappij. Een ontwikkeling die niet alleen gebaseerd mag zijn op cijfers en economische waarde, maar waar ook elementen in behoren te zitten die te maken hebben met ‘samenleven’ en ‘persoonlijke ontwikkeling in relatie tot anderen’. Om te zorgen dat onze maatschappij ook in de toekomst een samenleving blijft, ten dienste van de mens. In plaats van dat een individu een instrument is dat alleen maar wordt ingezet om de 3%-regel van Europa te halen. 

Ik hoop dan ook dat de immense populariteit van Koning Willem-Alexander (en Koningin Máxima!) de andere dames en heren van onze regering (inclusief de staatssecretarissen) én de Tweede- en Eerste Kamer zijn mening op dit punt zullen omarmen. Of, zoals Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag en de voorzitter van de jury van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst enkele trends verwoordde : ‘de zachte en emotionele kant in de schilderijen overheersen. Een troostrijk handgebaar van de kunst in deze economische moeilijke tijd’.

 

Dorine Holman organiseert literaire en culturele activiteiten en evenementen en treedt op als literair interviewer en dagvoorzitter. 

Samen met Martha Baalbergen en Peter van Blanken heeft zij Het Cultuurcafe aan het Vuurtorenplein in Noordwijk aan Zee. In 2012 en 2013 organiseerde zij het Henriette Roland Holst-jaar.