Nieuw ondernemingsplan NWS

Foto: noordwijk.nieuws.nl

De Noordwijkse Woningstichting heeft een nieuw ondernemingsplan opgesteld. Hierin staan beleidsvoornemens voor de komende jaren op het gebied van doelgroepen, woningbezit, duurzaamheid, dienstverlening en bedrijfsvoering. Centrale invalshoek is dat de NWS zich wil richten op de huisvesting van mensen met een bescheiden inkomen. Belangrijke speerpunten zijn sociale nieuwbouw, energiebesparing en betaalbaarheid.

Afgelopen donderdag bood NWS-directeur Auke Uilkema het nieuwe ondernemingsplan officieel aan aan wethouder Salman van de gemeente Noordwijk en aan voorzitter mevrouw Vliet Vlieland van de Stichting Huurdersbelangen Noordwijk (SHN) (zie foto). In het plan komen veel zaken aan bod. Zo wil de NWS 50 sociale huurwoningen per jaar bouwen, met name voor senioren en kleine huishoudens. Deze woningen moeten betaalbaar zijn voor de lagere inkomensgroepen, dus een huurprijs krijgen onder de huurtoeslaggrens. De NWS is financieel in staat om deze investering te plegen. Voorwaarde is wel dat er voldoende bouwlocaties beschikbaar zijn. Op het vlak van de duurzaamheid gaat de NWS veel huurders een nieuw aanbod doen om tegen een beperkte huurstijging energiebesparende maatregelen af te nemen, zoals gevelisolatie, zonnepanelen of een HR-ketel. Op deze manier loopt de huurder geen risico (de NWS doet immers de voor-investering). Andere doelstellingen liggen op het terrein van zorg en welzijn (200 zorg-geschikte woningen extra), betaalbaarheid (meer woningen betaalbaar maken voor lage inkomens) en dienstverlening (streven naar klantoordeel 7,5).

Het nieuwe ondernemingsplan kijkt vooruit tot 2019. Maar dat betekent niet dat het NWS-beleid voor vier jaar is dichtgetimmerd. Directeur Auke Uilkema hierover: ”Het is een plan op hoofdlijnen. Maatschappelijke ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel, dat het geen zin heeft om toekomstplannen tot in detail uit te stippelen. Dat neemt niet weg dat we over de toekomst moeten blijven nadenken. Je kunt een woningcorporatie vergelijken met een oceaanstomer. Elke koerswijziging gaat langzaam en moet dus goed doordacht en ruim van tevoren worden ingezet. Een voorbeeld: het voorbereiden en uitvoeren van een nieuwbouwplan duurt jaren. Maar als de woningen er eenmaal staan, dan moeten ze vervolgens 100 jaar mee kunnen”.